Dieta Gersona opis i wskazowki

.Marchew duszona lub lekko pieczona, spryskana miodem albo posypana okruchami chleba(\ytniego razowego)Cebula + marchewCebula + dyniowate (b.du\o soku, mo\na prawie nie dodawać wywaru jeśli zacznie sięogrzewać na małym ogniu)Kukurydzę - gotować na wodzieBuraki - na wodzie, ze skórkąZiemniaki - w wodzie w mundurkach, nie obierać (ucieka potas.Potas wypłukany tzn.zkartoflanki u\ytej np.do zupy wchłania się gorzej jak niewypłukany.)Kapusta czerwona - dodać 2-3 ły\ki octu (lepszy kolor i smak).Biała podobnie.Kapustne mo\na przyrządzać na ró\ne sposoby: jako jarzynkę, jako surówkę. Zamiast cebuli na dno mo\na dać pomidorów (ewentualnie z dodatkiem cebuli) plus troszkęwody albo wywaru z zupy - to pasuje np.do kalafiorów.Inna mo\liwość na dno - jabłka w plastrach.Cebula, pory i pomidory zawierają wystarczającą ilość wody.Warzywa dokładnie umyć iwyszorować, ale NIE skrobać ani nie obierać ze skórki, bo wa\ne sole mineralne i witaminyznajdują się bezpośrednio pod skórką.Zjadać tylko warzywa świe\o przygotowane,wyjątkowo na jedną noc trzymane w lodówce.Dla podgrzania dodać nieco zupy lub świe\egosoku pomidorowego.Starać się o jarzyny z upraw naturalnych, nie pryskane.DOZWOLONE PRZYPRAWYMo\na doprawiać do smaku bardzo małymi ilościami WYACZNIE następującychprzypraw:Ziele angielskie, any\, cząber, estragon, kolendra, koper ogrodowy, koper włoski, liścielaurowe, majeranek, kwiat muszkatu, rozmaryn, szafran, szałwia, szczaw, tymianek.Szczypiorek, cebulę, czosnek i pietruszkę mo\na u\ywać w większych ilościach i częstopoprawiają one smak.Przypraw u\ywać oszczędnie, gdy\ mogą hamować proces leczenia.Inne przyprawy mają za du\o kwasów aromatycznych.CZYM SAODZI:Dopuszczalny brązowy nieoczyszczony cukier (nie biały cukier z dodatkiem melasy!), melasaniesiarczynowana, syrop klonowy, cukier klonowy, cukier klonowy kandyzowany 100%,jasny miód.TAUSZCZEWyłącznie olej lniany tłoczony na zimno, 2 ły\ki dziennie, po 4 tygodniach 1 ły\ka dziennie.Zu\yć w 3 tygodnie po otwarciu butelki.Przechowywać zamknięte w lodówce.Przedotwarciem wolno przechowywać w lodówce do 3 miesięcy, w zamra\arce do 6 miesięcy.Niegotować, nie podgrzewać.Nie dodawać np.od razu do gorących dymiących ziemniaków wmundurkach.BURAKI JARZYNKA Gotować ze skórką i 4 cm łodygi, w przeciwnym razie puszczą sok i straci się du\ominerałów.Pokrajać w plastry, mieszać z surowym przecierem jabłkowym, serwowaćpodgrzane.SAAATKI Z JARZYNZ pojedynczych gatunków jarzyn, np.buraków, bobu, kukurydzy (w tym zielonej), fasolkiszparagowej, strąków fasoli Lima (półksię\ycowatej), kalafiora, innych duszonych jarzyn.Nie mieszać ró\nych gatunków.Saccotash - potrawa z zielonej kukurydzy i bobuMo\na przyprawiać sosem sałatkowym (dresingiem).Latem pacjenci wolą chłodne zpieczonym ziemniakiem.Podobnie przy braku apetytu.ZIEMNIAKIMo\na dawać na obiad i kolację.Jeśli dawać tylko pieczone, bez jogurtu znudzą się po 6-8tyg.Mo\na dodawać zupę, sos pomidorowy.Aby uniknąć monotonii, podawać na ró\ne sposoby.- Pieczone (wstawione z łupiną do piekarnika, póki nie będą miękkie)- Gotowane w mundurkach (najlepsze wczesne).- Sałatka ziemniaczana: z ziemniaków gotowanych w mundurkach, zdjąć skórkę, pokrajać wplastry i póki gorące przyprawić dresingiem jak do surówek.- Pure (z niewielką ilością zupy).- Krakersy ziemniaczane.Najlepsze - z odmiany \ółtej.Pokrajać w plasterki 5-6 mm,rozło\yć na rusztach tostera lub w piekarniku.Muszą le\eć płasko.Piec w temperaturze ok.177 C.Pęcznieją, pękają, brązowieją.Chrupkie jak frytki.Ulubione przez dzieci.Na rodzinę- 6 ziemniaków.Podawać z jogurtem lub przecierem jabłkowym albo jednym i drugim.RYś BRZOWY ALBO MIESZANY BIAAY Z BRZOWYMDopuszczalny raz na tydzień.BATATYDopuszczalne raz na tydzień (bez środków barwiących).ZAPIEKANKI Z JARZYN. Z ziemniaków.Do naczynia ze szkła \aroodpornego kłaść po kolei warstwami pokrajane wplasterki: cebulę (na dno), ziemniaki, pomidory, cebulę, ziemniaki, pomidory i na samej górzecebulę.Powoli zapiekać do zbrązowienia cebuli.Z dyniowatych.Mo\na robić zapiekanki z ró\nych jarzyn.Bardzo dobrze się zapiekajądyniowate, np.dynia olbrzymia (podłu\na, z \ółtopomarańczowym mią\szem) - przeciąć napołowy, wyjąć pestki, zapiekać w piekarniku 1 godzinę, albo dynia spaghetti (odmiana dynizwyczajnej) - w pieczeniu się rozpada i jest podobna do spaghetti.Do tego sos pomidorowy.Z bakła\anów: zdjąć skórkę, pokrajać na plastry 10 - 13 mm, układać warstwami: cebula,bakła\any, pomidory, cebula, bakła\any, pomidory, cebula, zapiekać.Z marchwi i gruszekSAAATKA ZIEMNIACZANANajlepiej smakuje ze świe\o ugotowanych gorących ziemniaków.Obrać ze skórki, pokroić,dodać pokrojoną cebulę, zieloną paprykę, seler naciowy, troszkę zielonej pietruszki, dresing.POMIDORY Z GRILLAPrzeciąć w poprzek na pół, zasypać posiekaną w kosteczkę cebulą, wło\yć do grilla.POMIDORY NADZIEWANEMo\na nadziewać ry\em.Podawać z sosem pomidorowym.GOABKINadzienie - ry\, ry\ z kukurydzą.SOS SAAATKOWY (DRESING)Zmieszać 2 ły\ki stołowe soku z cytryny (lub octu winnego z czerwonych winogron lubjabłkowego), 2 ły\ki stołowe wody, 1 ły\kę stołową brązowego cukru, małą cebulę pokrajanąw plasterki, pokrajaną zieloną paprykę, 1-2 ły\eczki sproszkowanego czosnku lub surowyczosnek wyciśnięty przez praskę, tarty chrzan (nie kupowany), dozwolone przyprawy ziołowew niewielkiej ilości np.tymianek, majeranek.SOS POMIDOROWY SUROWYZ odmiany  rzymskiej (podłu\ne, ró\owe).50 ml oleju lnianego tłoczonego na zimno wlaćdo blendera.Wrzucać stopniowo (nie na raz, bo spali się silnik) pokrajane na ćwiartki pomidory oraz czosnek.Sos ma odcień pomarańczowy.Do kalafiorów, innych jarzyn, ry\ubiałego, brązowego, mieszanego.SOS POMIDOROWY GOTOWANYPokrajać 4 pomidory, 1 du\ą cebulę lub 2-3 mniejsze, kilka ziemniaków, udusić, zemleć wmłynku do potraw, dodać czosnku i troszkę przypraw ziołowych.Gęstość zale\y od ilościziemniaków.SURWKIBardzo wa\ne są następujące surowe jarzyny (drobno utarte jeśli potrzeba lub posiekane,mieszane lub pojedynczo):Jabłka i marchew Seler korzeniowySałata (niedu\o!) PomidoryCykoria Skarola (odmiana endywii)Nasturcja (rukiew wodna) KalafiorRzodkiew Sałata rzymskaSzalotka SzczypiorekEndywia Papryka zielonaSurówek, podobnie jak soków, po przygotowaniu nie wolno przechowywać.Mo\na przyprawiać dresingiem jak wy\ej.POWTARZAMY - BEZ OLEJU (dopuszczalny tylko lniany tłoczony na zimno), BEZTAUSZCZU ZUPA HIPOKRATESA1 średni seler korzeniowy (lepszy jest seler pastewny), jeśli jeszcze nie sezon, zastąpić 3-4zewnętrznymi pędami selera naciowego (wewnętrzne pędy zu\yć do surówek, sałatkiziemniaczanej)1 średni korzeń pietruszki (o płaskich listkach, nie  kędzierzawych ) lub pasternaku2 małe pory (lub zamiast nich - 2 małe cebule)kilka ząbków czosnkutrochę zielonej pietruszki (nie za du\o, 1/2 małego pęczka - kwasy aromatyczne i sód)70 dag lub więcej pomidorów (zimą mo\na bez pomidorów) 50 dag ziemniakówNIE obierać jarzyn, wymyć, wyszorować i grubo pokrajać; zalać wodą w garnku 2-litrowymtak, aby tylko pokryła jarzyny, na du\ym ogniu doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień igotować powoli przez 2,5 - 3 godziny, po czym partiami przepuścić przez młynek do potraw,maszynkę do mięsa lub zmiksować, nie powinno pozostawać włókien.Przedprzepuszczeniem przez młynek rozgnieść ubijakiem do ziemniaków.Niektórzy przepuszczająnajpierw albo tylko i wyłącznie przez blender.Wtedy skórki zostają w masie.jak ktoś mawra\liwe jelita.to lepiej przez młynek.Zupę zhomogenizować póki jest gorąca., jaknajszybciej po zdjęciu z ognia.Schłodzona będzie miała niedobrą gumiastą konsystencję ismak.Mo\na przechowywać w lodówce NIE DAUśEJ ni\ 2 dni, podgrzać za ka\dym razem\ądaną ilość.Nie wkładać gorącej do lodówki, inaczej się skwasi.Dopiero po ostudzeniu dotemperatury pokojowej.Podane ilości pomidorów i cebuli mo\na zwiększać lub zmniejszać.Cebulę pokrajaną w drobną kostkę mo\na zbrązowić najpierw na brytfance w piekarniku beztłuszczu, zupa przybierze wtedy smak cebulowej francuskiej.PAATKI OWSIANE:Rano na śniadanie.nieco ponad 4 uncje (113 cm3) płatków na 12 uncji (340 ml) zimnej wody(lub gęstsze - 1/2 szklanki płatków na szklankę wody).Doprowadzić do wrzenia, wymieszać,zmniejszyć ogień, przykryć (niecałkowicie) i powoli gotować 8-10 min.Płatki przedgotowaniem zaleca się namoczyć przez noc lub przez ok.8 godz.Namoczenie uaktywniaenzym fitynazę, rozkładającą kwas fitynowy znajdujący się w ziarnie.Kwas fitynowy wią\ewapń, magnez, \elazo i cynk w przewodzie pokarmowym, uniemo\liwiając ich wchłanianie.Spo\ywać z (bez mleka):Surowe tarte jabłka BananyBrązowy cukier lub miód Mus jabłkowyMelasa RodzynkiDuszone śliwki BrzoskwinieMorele Surowe winogrona itd.Owsianka z przecierem jabłkowym jest dobra w biegunce.DESERYOwoców nie zjadać zaraz po posiłku, ale między posiłkami, zwłaszcza wieczorem, w nocy.Mogą stać przy łó\ku.Ilość nieograniczona. SAAATKA OWOCOWAPół jabłka, pół banana, wkroić pomarańczę, wrzucić parę winogron i in.Inna: tarte jabłko zmieszane z rozgniecionym bananem.JABAKA PIECZONEWydrą\yć gniazda nasienne wydrą\arką lub wąskim ostrym no\em, nadziać rodzynkami,zapiekać w szklanym naczyniu w piekarniku z bardzo małą ilością wody.Mo\na nadziewaćinnymi owocami suszonymi - morelami, śliwkami.POSTPOWANIE W STANACH WYNISZCZENIAAby pacjent przybrał na wadze, nale\y mu podawać przed snem dodatkowy talerz owsianki zowocami - surowymi, gotowanymi, duszonymi - w zestawieniu innym ni\ na śniadanie.Maona działanie kojące dla przewodu pokarmowego i ułatwia sen.PRZYKAADOWY JADAOSPISZNIADANIE1 szklanka sokuPłatki owsianeDuszone owoceOBIADSurówka1 szklanka ciepłej zupy1 szklanka sokuDu\y pieczony ziemniakJarzyny gotowane (duszone)Deser: duszone lub surowe owoce (Na jednym talerzu mo\na podać np.sałatkę ziemniaczaną, buraki z musem jabłkowym naciepło, marchew z jabłkiem na surowo)KOLACJASurówka1 szklanka ciepłej zupy1 szklanka sokuDu\y pieczony ziemniakJarzyny gotowane, 2 rodzajeDeser: surowe lub duszone owoceZjadana ilość jest dowolna, mo\na podjadać nawet w nocy.Po odtruciu (1-2 tyg.) apetyt siępoprawia.Dietę stosuje się min.1,5 roku.WYMAGANIA CO DO WODYNie pić wody (mamy wypić 13 szklanek soków).Woda rozcieńcza soki trawienne, jeśli pitarazem z sokami - powoduje wzdęcia i niestrawności.Jak chce się pić w nocy - mieć herbatę zmięty w termosie.Woda do gotowania potraw, do zupy, do wlewów - niechlorowana i NIEFLUORKOWANA.Fluor i chlor jako halogenki wypierają jod z tarczycy.Niedoczynność tarczycy hamuje układimmunologiczny.Fluor jest trucizną dla wielu enzymów.Filtrowanie wody metodą odwróconej osmozy usuwa tylko chlor, fluor zostaje.Jeśli wodawodociągowa jest fluorkowana, u\ywać destylowanej lub zródlanej.Jeśli nie, wystarczy filtrz odwróconą osmozą.Nie pływać w basenach z wodą chlorowaną (tylko z ozonowaną).Nie kąpać się w morzu(wchłanianie sodu przez skórę).Krótkie prysznice, nie moczyć się w wannach